maanantai 16. toukokuuta 2016

Tyrni valkosuklaajuustokakku

Viikonlopulla tein minun ja pikkuveljen synttärikahveille valkosuklaajuustokakun tyrnillä maustettuna. Yllätin itseni ja onnistuin todella hyvin! Kakku oli hyvää ja sai paljon kehuja kahvivierailta. Vaikka ei normaalisti tyrnistä pitäisi, uskoisin tämän kakun maistuvan silti. Hieman kirpeä tyrni tuo kivan lisän makeaan ja täyteläiseen valkosuklaaseen. Suosittelen kokeilemaan! :)
Meillä oli pakastimessa viime kesän tyrnejä, joten tein niistä itse mehun kakkua varten. Jos käytät kaupan valmista tyrnimehutiivistettä, nesteiden määrät pitää miettiä uudestaan. Sitten täytteeseen riittäisi varmasti max. 2rkl tyrnimehua makua antamaan. Kiilteeseen puolestaan 0,75dl tyrnimehua ja noin 2dl vettä saattaisi olla hyvä suhde. Sokerin määräkin kannattaa maistaa aina itse, käytti sitten tiivistettä tai itse tehtyä mehua! :)

Tyrni valkosuklaajuustokakku 

Tyrnimehu:
2dl tyrnimarjoja
5dl vettä

Pohja:
200g kaurakeksejä
75g voita

Täyte:
3dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk Valion vaniljarahkaa
145g valkosuklaata
1tl vaniljasokeria
1-3rkl tyrnimehua (oman maun mukaan)
7 liivatelehteä

Kiille:
2,5dl tyrnimehua
3 liivatelehteä


Tyrnimehu: Laita vesi ja tyrnit kattilaan. Kiehauta vesi ja keitä tyrnejä viitisen minuuttia (kunnes marjat pehmenevät). Murskaa marjat vedessä esimerkiksi muussinuijalla. Siivilöi mehu jäähtymään erilliseen kulhoon. Mausta sokerilla oman maun mukaan.

Pohja: murskaa kaurakeksit pieniksi palasiksi. Ei tarvitse olla ihan pientä jauhonmurua, siten pohjasta saattaa tulla kova. Sulata voi ja sekoita kaurakeksien joukkoon. Painele pohja 24cm irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan täytettä.

Täyte: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon vaniljarahka ja vatkaa tasaiseksi. Sulata valkosuklaa ja sekoita siihen tuorejuusto. Yhdistä valkosuklaa-tuorejuustoseos kerma-vaniljavaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kiehauta (itse lämmitin mukissa mikrossa kuumaksi) tyrnimehu ja liota siihen liivatteet. Kaada liivatemehu ohuena nauhana, samalla kevyesti vatkaten, täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Hyydytä vähintään tunti ennen kiilteen lisäämistä, ettei kiille hulahda pohjan sekaan.

Kiille: Laita liivatteet likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Kiehauta 2rkl tyrnimehusta ja liota siihen liivatteet. Kaada liivatemehu ohuena nauhana lopun tyrnimehun joukkoon ja sekoittele. Kaada varovasti lusikan avulla (ettei mehu poraa kakkuun reikää) hyytyneen kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3h, mieluusti yönyli. 

Koristele kakku tyrnimarjoilla, valkosuklaaraidoilla, sitruunamelissalla tai mitä mieleen juolahtaakaan :)




6 kommenttia:

  1. Näyttää todella makoisalta :)

    VastaaPoista
  2. Hei, mikset voi mulle lainata yhtään noita leipurintaitojas?:D Näit varmaan Instasta sen mun luomuksen laurin synttäreille, ei tullut yhtään mitään siitä prosessista :'D
    Mä en oo koskaan maistanut tyrniä, mutta nyt tuli ihan mielihalu kokeilla tän kakun tekoa seuraaviin juhliin 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ei se sun kakku nyt niin kamala ollut! :D Ja tyrni on pelkällään kirpeä ja vähän hapan, mutta kakuissa ja kiisseleissä yms ihana! Varsinkin kun tässä tuo valkosuklaa tasapainottaa sitä kirpeyttä :). Ja tää oli oikeasti helppo tehdä! :D Rohkeasti vaan kokeilemaan.

      Poista
  3. Oi, näyttää ja kuulostaa hyvältä! Tätä täytyy kokeilla. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi <3 Oli ihanan raikas ja kesäinen, vaikka tyrni onkin vähän "syksymarja" :)

      Poista

♥ Kommentti kommentista & lukija lukijasta!
♥ Palaute on tervetullutta, muistathan kuitenkin hyvän käytöksen :)