lauantai 9. tammikuuta 2016

Vuoden ensimmäinen ratsastustunti

Tämän postauksen kuvina on aika lailla tasan viisi vuotta sitten otetut kuvat. Koitan pian saada uusia heppakuvia kehiin! 

Keskiviikkona oli taas ratsastustunnin vuoro. Voisi sanoa, että ilma oli hyvin raikas kun lämpömittari näytti -20 astetta. Maneesissa sentään oli vain -10, mutta silti hiukset, kaulahuivi ja Wagnerin partakarvat saivat kauniin huurrekuorutuksen.


Tunnilla tehtiin reippaaseen tahtiin töitä hevosten ja ratsastajien lämpimänä pitämiseksi. Ravissa aloitettiin tekemällä kumpaankin päätyyn isot ympyrät. Samalla lämmiteltiin itseämme keventämällä hieman normaalista poikkeavasti; ensin kaksi askelta istuttiin alas, sitten yhden kerran ylös. Siitä vaihdettiin kahdella askeleella ylös ja yhdellä alas. Viimeisenä kaksi askelta istuttiin alas ja kaksi kevennettiin ylös. Tässä tosiaan tuli lämmin ja Wagneria hieman ihmetytti, että mitä se kuski nyt heiluu. Onneksi positiivisena yllätyksenä Wagnerilla oli virtaa ja sitä ei tarvinnut käynnistellä oikeastaan ollenkaan. Liekö pakkaset antaneet lisäpotkua ;).

" Yksikään sellainen tunti elämästäsi, jonka vietät ratsailla, ei ole hukkaan heitetty."

Melko pian alkuravien jälkeen siirryttiin tekemään kolmikaarista. Päivän "teema" oli selkeästi taivutukset, tehtiin paljon töitä ympyrällä sekä kolmikaarisella kiemurauralla. Mentiin tehtävä ensin muutaman kerran käynnissä, jotta saatiin linjat selviksi ja vähän taivuteltua heppoja lisää.
Kolmikaariset istuttiin alas harjoitusraviin ja pitkä sivu kevennettiin. Itselleni harjoitusravissa istuminen on välillä haastavaa oman lihasköyhyyden takia ja paksu toppavarustus ei ainakaan helpottanut asiaa. Kunnialla kuitenkin selvisin! Opettaja käski minulta jalustimetkin hetkeksi pois jalasta, jotta saisin jalkaa rennommaksi, se ei ollut ihan helppo homma näitten jäykkislonkkien kanssa. Sama homma tehtiin toiseenkin suuntaan ja nopeiden välikäyntien jälkeen otettiin laukkaa.


Laukkatehtävänä toimi sama kolmikaarinen ravissa ja viimeisen kaaren lopussa nostettiin laukka. Päätyyn tehtiin laukkaympyrä jonka jälkeen tiputettiin raville. Tehtävä sujui meiltä ihan keskinkertaisesti. Wagner välillä kiemurteli kun piti suoristaa kaarien välissä eli ensi kerralla vahvempi ulkotuki! Ja enemmän taivutusta kaarissa.
Kokonaisuudessaan olen hyvin tyytyväinen tuntiin. En paleltunut pahasti ja ratsastus sujui melko helposti. Wagnerilla oli virtaa ja se jaksoi keskittyä tehtäviin. Vaikeinta tai helpointa tehtävää ei ollut, mukavaa perusratsastusta koko tunti. Sellainen on välillä ihan paikallaan, ei aina tarvitse vääntää erikoisia tehtäviä ja kuvioita.


Sain itse palautetta ajatella varpaita kohti hevosen kainaloita. Jalkani tuppaavat menemään liian taakse, tämä mielikuva on auttanut kyllä paljon. Tänään ratsastaessa äitikin huomautti, että istuntani on muuttunut parempaan suuntaan! Etenkin jaloista, jotain olen siis tehnyt oikein :). Kyllä noista tunneista on ollut hurjasti hyötyä. Me tarvitaan Wagnerin kanssa apua juurikin tuohon perusratsastukseen ja ratsastajan ja hevosen väliseen yhteistyöhön. On kiva oppia uusia temppuja itsekin eikä aina vaan keskittyä hevoseen. Niin käy usein kun ratsastan yksin; keskityn vain Wagneriin enkä ollenkaan itseeni. Ihan luksusta päästä kerran viikossa perinteiselle tunnille!


Nyt kun kovien pakkasten takia nahkasaappaiden jalkaan laitto ei tule kuuloonkaan, on vasen polvi alkanut taas reistailemaan. Ratsastan toppakengillä, jotka loppuvat nilkan yläpuolelle eli jalalle on tosi köyhästi tukea. Tarvitsen siis polvisuojan/tuen vasempaan polveen. Back on Trackin polvisuoja on kuulemma hyvä, onko kenelläkään kokemuksia kyseisestä? Saa ehdotella myös muita hyviä polvitukia, jos on tiedossa :)

Nyt taidan katsoa vielä jakson Pakoa (jäin totaalisen koukkuun tähän sarjaan!) ja sitten nukkumaan! 

6 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! :) Mullakin paria kokoa liian isot jodpurit käytössä talvisin, niin mahtuu villasukka. Todellakaan en mun saappaita laita, kun jäätyy varpaat ennenkuin on edes päässyt hepan selkään... :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, talvella ei pidä olla niin tarkka asun kanssa!:D

      Poista
  2. Ihania kuvia vaikka vanhoja. :-) Oon miettiny ite kans noita polvisuojia kun itelläki on polvet "epäkunnossa", yleensä Back on track on hyvä merkki just noille jutuille. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, ei mummona tarvitse kärsiä sitten niin pahoista nivel vaivoista :D ja bäkkärin tuotteet on hevosilla ainakin toimiva :) Pitänee sijoittaa niihin!

      Poista
  3. Ai hitsi miten upeita kuvia! Mistä otettu? :)
    Mullakin on jo ihan ikävä tunteja, se on niin ihanaa kun on joku ratkomassa ongelmia kaverina ja ulkopuolelta tilanteen näkevänä! Täällä voin kyllä liittyä tunneille mukaan, jos ratsastajia on vähän mutta yleensä en kerkiä kun on töitä tehtävänä :/ itsenäisesti se sitten onkin vähän päämäärätöntä hölkkäilyä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan tallin viereiseltä pellolta :) siihen aurattiin talvisin aina rinki missä pääsi ratsastamaan, ihan parasta!
      Itsenäinen ratsastuskin opettaa paljon mutta on ihan paikallaan päästä valvovan silmän alle :D

      Poista

♥ Kommentti kommentista & lukija lukijasta!
♥ Palaute on tervetullutta, muistathan kuitenkin hyvän käytöksen :)